Designs

Yamble Reserve Livvi's Place

By City of Ryde with Touched by Olivia and AECOM

  • Yamble Reserve Livvi's Place

    Yamble Reserve Livvi's Place

About the project

This project shows the community what can be achieved when there is successful collaboration between a charity, local authority and community. It is clear that a lot of thought, imagination and hard work by many parties has been bought. Livvi’s Place is more than simply a playground - it is a place where the community can learn about acceptance and inclusiveness in a safe and welcoming environment.
In 2010, the Touched by Olivia Foundation (TBOF) and the City of Ryde formed a partnership to plan, design and construct an inclusive playground, a first for the City of Ryde and for the inner north west of Sydney. The challenge in this project was to create a landscape design that catered for all children and their carers, including those with physical, sensory, intellectual and spectrum disabilities.

The aim was to create a fully inclusive space where able bodied children would be able to play happily alongside their disabled peers, and where carers were adequately provided for.
Yamble Reserve was determined as the most appropriate location and following the adoption of the Yamble Reserve Plan of Management, City of Ryde began the preparation of the concept plan for the playground.

The design process included extensive research and observation of children with special needs and talking with groups, parents and carers of children with special needs. In partnership with the TBOF, Council actively sought grants and other sources of funding.
AECOM provided the services of Landscape Architecture, Civil Engineering and Structural Engineering on a pro bono basis to undertake concept refinement, design development and
construction documentation for the project.

Overseen by City of Ryde, construction of Livvi’s Place commenced in September 2012 and was completed and celebrated with a Grand Opening Event on 3 February 2013.