Designs

Fiona Stanley Hospital

By HASSELL

  • CLICK HERE to Watch the video

  • Fiona Stanley Hospital

    Fiona Stanley Hospital

  • Fiona Stanley Hospital

    Fiona Stanley Hospital

  • Fiona Stanley Hospital

    Fiona Stanley Hospital

  • Fiona Stanley Hospital

    Fiona Stanley Hospital

About the project

The new Fiona Stanley Hospital is changing the landscape of healthcare in Western Australia. The hospital’s innovative design is the outcome of a partnership between HASSELL, SILVER THOMAS HANLEY and Hames Sharley, known as the Fiona Stanley Hospital Design Collaboration.

The A$2 billion public hospital, which opened in October 2014, will become the major tertiary hospital for Perth’s south metropolitan region, offering an exceptional standard of patient care in a naturally healing environment. It will support a comprehensive suite of clinical services, including advanced diagnostic, surgical and rehabilitation services, 24-hour emergency and acute care; while providing leading medical research and education facilities.

The design harnesses the latest scientific, technological and medical developments to provide an outstanding health care facility set within an extensive, integrated landscape.

The benefits of an integrated-landscape approach to hospital design are immense. For patients, access and visual connections to nature can assist in alleviating stress, pain and time spent in care. For the hospital, it is proven to increase staff satisfaction and performance; reducing absenteeism, turnover and operating costs.

The Fiona Stanley Hospital’s 6.5 hectares of green space, designed by HASSELL, combines wetlands, streetscapes, plazas, courtyards and green roofs to provide:
_Overall precinct cohesion – knitting the nine separate buildings of the health campus together, and into the wider urban green space
_Healing landscapes – promoting patient, staff and community health and wellbeing through access to nature
_Native habitat for local fauna – including the endangered Carnaby’s Black Cockatoo

The design retains and protects two separate conservation areas that surround the hospital. It establishes greenways to link the precinct habitat, using a variety of native species including plants salvaged from the site prior to clearing, as well as seeds and cuttings collected locally for propagation.

Photography by Peter Bennetts