Designs

NAB, 700 Bourke Street

By HASSELL

  • NAB, 700 Bourke Street

    NAB, 700 Bourke Street

  • NAB, 700 Bourke Street

    NAB, 700 Bourke Street

  • NAB, 700 Bourke Street

    NAB, 700 Bourke Street

  • NAB, 700 Bourke Street

    NAB, 700 Bourke Street

About the project

NAB’s Melbourne headquarters features flexible green workspaces both inside and outside the building.
HASSELL has designed a series of integrated landscape spaces for the new National Australia Bank (NAB) workplace at 700 Bourke Street in Melbourne Docklands.

Having earlier undertaken the master plan for the Dockland’s South East Stadium Precinct, HASSELL was engaged to deliver the landscape spaces for this first new building in the precinct, including the public spaces at street and concourse levels, childcare play spaces and interior planting throughout the workplace; as well as an innovative outdoor roof terrace on level 14 of the building.

At the concourse level of the building, the ‘Village’ space offers a flexible work environment with an internal garden and meeting rooms that can be used by employees as well as the community. The transformation of the public domain in this corner of Docklands, from overscaled, harsh concrete walkways to a series of smaller, activated and greener public spaces will give a much needed change to the public perception of the precinct.

A childcare facility providing day care and early learning is located on the level above, at the northern tip of the building. Opportunities for nature-based play have been created through an internal landscape that is rich in natural materials, including native plants. The playspace incorporates 550sqm of external space, taking advantage of the natural light and ventilation in this area.

Throughout the green star rated building a series of seamlessly integrated interior landscape fixtures – including planted columns, window sills and suspended planter boxes – invigorate the interior spaces, improving air quality and supporting staff wellbeing.

Branching from a communal level near the onsite café, the roof terrace provides a vibrant and accessible outdoor workspace suitable for informal meetings, as well as larger social gatherings. It is a popular lunchtime destination, equipped with an outdoor kitchen and communal garden where vegetables and herbs are grown and maintained by NAB employees.

The individual rooftop spaces are carefully conceived to take in city views. They include a flexible deck that is programmable for functions and events, an open-air theatre that integrates audio-visual equipment for presentations and meetings, and a series of multifunctional frames that are suitable for group meetings and individual work. The frames offer protected seating and shelter from the weather, extending the use of the terrace during windier conditions. Areas of extensive green roof employing plants indigenous to the site form a lower terrace garden that ties the spaces together. The level-change provides a continuous seating edge that takes in the spectacular skyline.

Fundamentally, the green workspaces are about improving the environmental performance of the building, as well as offering employees a closer connection to nature within the city. Through a collaborative design approach, the outdoor spaces within commercial buildings can be designed to perform beyond the typical expectations for green infrastructure, to create happier, healthier and more productive work environments.

Project credits:
Client: Cbus Property (developer) / NAB (tenant)
Landscape Architecture: HASSELL
Architecture: Woods Bagot
Collaborators: Winward Structures, NDY, Australian Native Landscape Constructions
Photography: Peter Bennetts